Saturday, 24 April 2004

Mari main masak-masak...

Dah lama dah tak masak proper. Banyak keje... Ni pun masih banyak lagi. But then I decided to cook properly after this. Haha.. Bukan tak masak... Tak pandai pun. Mesti ada je yang kurang. Garam la.. pedas sangat la.. manis sangat la.. takde rasa la.. macam-macam. Sedih betul... Kekadang kelako gak. Dah besar pun tak pandai masak lagi. Ini lah angkara duduk hostel dari kecik sampai sekarang. (Alasan jer tuh...) Yela... dah dok sorang.. beli je la. Masak sikit-sikit tak best. Lagipun aku tak suka simpan makanan lama-lama. Maklumla.. health cautious gak aku nih ;)

So, mlm tadi aku try masak menu baru. Biasa je sebenarnya... Pengat pisang. Aku suka sangat! Tapi pisang kat sini mahal. Tu yg tak leh nak buat tuh. Cengkodok pisang pun xdpt nak buat. Lama dah aku aim utk wat pengat pisang nih...

Satu hari ni aku ke LiDL.. pasaraya yg baru bukak kat sini. Byk barang dia yg half price! termasuk la pisang. So, apa lagi... Terus dpt idea nak wat pengat. Sebelum tu... tepon mak dulu.. takut salah buat pulak... Tau sebenarnya, tapi saje je nak kan confimation dari pakar masak aku. My beloved MOM!

And aku pun masak... Ala.. kacang je rupanya. Pejam mata pun boleh buat. Rasa sikit... Sedap! Alhamdulillah. Pas ni nak bagi flatmate aku rasa lak. Malaysian Desert - Pengat Pisang @ Coconut milk banana.... ah.. lebih kurang la tu. Yang tak bestnya, aku beli santan yang dibekukan. Masih ada sikit hampas kelapa lagi. Tapi... sedap gak aa.. (Puji diri sendiri nampak!)

Okaylah.. eksperimen kali ni berjaya! Lain kali cuba yang lain pulak kay!

Erm.. korang nak ke resepi dia? Ni ha...

Pengat Pisang

Air (500ml)
Gula perang (1/2 cawan)
Gula pasir (1/2 cawan)
Santan (Sebiji)
Garam (sedukup rasa)
And of course... PISANG (ikut aa berapa byk pun)

Memula...didihkan air. Masukkan gula perang dan santan. Sampai dapat cam warna teh tarik. Didihkan...
Rasa manis kuah.. Kalu tak manis sangat, masukkan gula pasir. sampai rasa cukup manisnya.
Then... letak garam secukup rasa. Tujuannya untuk menambah rasa lemak dalam masakan. Kalau manis saja tak sedap. Kena ada gabungan dua ni.
And... bila didih lagi, masuk pisang. Sebaiknya pisang yang masih keras, dan hampir masak, sebab nanti dah masak lagi lembik jadinya. Tapi, kalau masak sangat, buat cengkodok je la pisang tu... Didihkan sampai rasa santan tu dah masak. Takut kang ada yang sakit perut gamaknya.

Okayla..tu aje resepi aku kali ni.

Ilal liqa' wa maassalamah
Wassalam

1 comment:

Anonymous said...

kalu nak best lagi, bila agak-agak santan dah masak, pecahkan sebijik telur and kacau. fuh! mesti lagi kauu! bukan saje flatmate tabik, cherie blair pun terguling!